01 de desembre 2008

El triumvirat

Per reconstruir la imatge dels EUA a l’exterior Barack Obama ha triat tres persones influents. Ha optat una vegada més per l’experiència de la “vella guàrdia” de la política dels Estats Units en lloc d’apostar per cares noves. Els principals responsables de la política exterior i de la seguretat són tres veterans:

-Hillary Clinton, Secretària d’Estat: Senadora de Nova York. És advocada i fou la rival d’Obama dins del Partit Demòcrata. És l’aposta més audaç i arriscada. És una política professional que ha demostrat saber estar a l’alçada de les circumstàncies. Clinton és respectada dins del Pentàgon i està considerada moderada en matèria de Defensa. Ha estat membre del Comitè de Serveis Armats del Senat i ha establert bones relacions amb alts càrrecs militars.
-Robert Gates, Secretari de Defensa: Llicenciat en Història Europea i ex director de la CIA. Ha treballat habitualment pels republicans. Ha dirigit les tropes a l’Iraq des que va arribar al Pentàgon el novembre de 2006. L’elogien tant demòcrates com republicans, i el seu nomenament suposaria mantenir al capdavant del Pentàgon un Secretari de Defensa que coneix a la perfecció els problemes i amenaces, tant internes com externes. Igual que Barack Obama, vol enviar més tropes a l’Afganistan i tancar la presó de Guantánamo.
-James Jones, Conseller Nacional de Seguretat: general de quatre estrelles retirat. Habitualment ha treballat pels republicans i, a més, és amic íntim del senador John McCain. Fou el responsable de l’OTAN durant la guerra de Kosovo. També ha servit al Japó, al Pròxim Orient i a l’Iraq. El mateix Obama s’ha declarat un admirador seu. Aquest general retirat inicià la seva carrera militar al Vietnam, fet que el portà al capdavant de la Infanteria de Marina.
Aquests nomenaments confirmen la preferència del pròxim president per col·laboradors de gran formació i experiència sense tenir en compte en quin bàndol polític han actuat anteriorment.
Aquest “triumvirat” tindrà la missió de recuperar la credibilitat i el bon nom dels Estats Units davant del món. A més, l’experiència de Clinton, Gates i Jones hauria d’ajudar a Barack Obama a guanyar punts davant les Forces Armades.