21 de gener 2009

Els Estats Units estrenen president

La capital dels Estats Units, seu del govern federal, va ser l’escenari d’una festa històrica el passat dia 20, quan Barack Hussein Obama va jurar el seu càrrec sobre l’escalinata del Capitoli davant de dos milions de testimonis presencials. El demòcrata ja figura com el 44è president dels Estats Units. El pèssim record deixat per George Bush, unint a la gesta d’haver elegit el premi president negre de la història van fer de l’acte un moment especial.
Des d’una tribuna col·locada a la façana oest del Capitoli, el primer president afroamericà va col·locar la seva mà esquerra sobre la mateixa Bíblia que utilitzà Abraham Lincoln el 1861 i pronuncià la fórmula reservada per aquestes ocasions davant del president del Tribunal Suprem.
Després del jurament, Obama va recórrer els tres quilòmetres i mig que separen el Capitoli de la Casa Blanca a bord d’un cotxe blindat creat especialment per a l’ocasió.
El discurs del nou president es va centrar en els grans reptes que els Estats Units han d’afrontar en un futur immediat: la crisi econòmica, dues guerres i la pèrdua de prestigi americà. Per aquest camí aniran les primeres mesures del flamant president dels Estats Units, que ja tenia previst firmar diverses ordres executives pel tancament de Guantánamo, probablement relacionades amb la prohibició de la tortura. També havia convocat reunions amb els seus equips d’economia i seguretat per executar diverses iniciatives relacionades amb la crisi financera, la guerra de Gaza, el replegament de les tropes a l’Iraq i el reforç a l’Afganistan.

La ciutat blindada
La capital dels Estats Units ha viscut una jornada històrica, no només per la presa de possessió de Barack Obama, sinó per la major operació de seguretat de la història del país.
Els responsables de la seguretat de la cerimònia temien per la simple possibilitat que pogués succeir-li alguna cosa a Obama. Per això es van posar en funcionament un seguit de mesures sense precedents perquè tot anés tal com estava previst.
A la matinada del gran dia, 20.000 agents van començar a muntar el gran dispositiu de seguretat. Tancaren els carrers que envolten el National Mall i la zona de la desfilada presidencial. Durant tot el matí, cotxes de policia van patrullar pel centre de la ciutat. A mig matí van haver de tancar l’accés a la zona central del Mall perquè ja no hi havia cabia més gent.
Durant tot el matí, helicòpters i avionetes van sobrevolar la ciutat per garantir la seguretat de la cerimònia; 32.000 soldats estaven de servei per actuar immediatament en cas que es registrés algun incident. Per unes hores, Washington va esdevenir una ciutat blindada.